- 150 g Hery na pečení
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 lžíce medu
- 2 celá vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 400 ml polotučného mléka Tatra
- 1 pudinkový prášek
- 250 g Tatra máslo 82 %
- Salko karamel 397 g
- rum
- vlašské ořechy
Medovník
Ingredience
Postup
Sladká tečka ke kávě? Medovník je ta správná volba.
TĚSTO:
- Ve vodní lázni si rozpustíme Heru.
- Přisypeme krystalový cukr a pečlivě promícháme.
- Přidáme med, pečlivě promícháme.
- Zašleháme vejce.
- Do hotové směsi přidáme mouku a jedlou sodu a opět pečlivě zamícháme.
- Mělo by nám vzniknout lepkavé těsto, které dáme na vál posypaný dostatečným množstvím mouky a vyválíme. Na 20 minut dáme hotové těsto do lednice.
KRÉM:
- Do hrnce nalijeme mléko.
- Do mléka nasypeme karamelový pudink a uvaříme do hustého pudinku.
- Sundáme z plotny, přikryjeme potravinářskou folií a necháme úplně vychladnout.
- Mezitím vezmeme změklé máslo a Salko karamel a vyšleháme dohromady do hladka.
- Do vychladlého pudinku zašleháme směs z másla a karamelového Salka, čímž vznikne hladký krém.
FINÁLE:
- Po vychladnutí vezmeme těsto a vyválíme ho na pečícím papíru.
- Z vyváleného těsta vykrájíme 5 stejně velkých kulatých placek a ty pečeme v troubě při 175 °C.
- Každou placku potřeme rumem a hotovým krémem a jednotlivé placky klademe na sebe.
- Celý dort poté potřeme krémem (i po stranách) a obsypeme ho mletými vlašskými ořechy. Vrch ozdobíme vlašskými ořechy a karamelovým Salkem.
- Takto hotový dort necháme 1 den uležet v chladu.