Co je to UHT ošetření mléka?
UHT je tepelné ošetření produktu na vysokou teplotu, při kterém se zajistí dlouhodobá trvanlivost mléka. Při tomto procesu se mléko na několik sekund zahřeje na vysokou teplotu a následně se během pár vteřin ochladí. Trvanlivost je podmíněna následným plněním do obalu za aseptických podmínek. Asepticky plnící linky jsou plně automatizované a zajišťují naplnění výrobků do sterilního obalu a ve sterilním prostředí bez použití jakýchkoliv konzervantů.
Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem?
Čerstvým mlékem můžeme nazvat výrobek ošetřený teplotou nižší než 125 °C. Trvanlivé mléko je zahřáté na vysokou teplotu UHT (kolem 140°C). Oba typy tepelného ošetření zaručují pro konzumenta dostatečnou zdravotní bezpečnost, přičemž mléko čerstvé vydrží několik dní a musí být skladováno v lednici na rozdíl od mléka trvanlivého, které má trvanlivost v řádech měsíců a lze ho skladovat při pokojové teplotě.
Obsahuje mléko lepek?
Mléko lepek neobsahuje, proto je vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Plánujete vyrábět bezlaktózové výrobky?
V současné době výrobu bezlaktózových výrobků neplánujeme.
Odkud nakupujete syrové mléko?
Odebíráme mléko pouze z ověřených českých farem.
Proč pít mléko?
Mléko můžeme z hlediska nutričního složení označit za komplexní potravinu. Obsahuje celou řadu důležitých živin. Kromě vápníku a dalších minerálů poskytuje mléko tělu všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky včetně vitamínů. Bílkoviny přispívají k růstu svalové hmoty či k udržení normálního stavu kostí. V současné době díky mléku s vitamínem D od Tatry můžete vypitím minimálně 100 ml tohoto mléka přispět k normální funkci vašeho imunitního systému.
Obsahuje trvanlivé mléko konzervanty?
Trvanlivé mléko neobsahuje žádné konzervační látky. Jeho trvanlivost je zajištěna vysokotepelným ošetřením a následným aseptickým (sterilním) plněním.
Obsahuje trvanlivé mléko vitamíny a minerály?
Mléko a mléčné výrobky jsou jedinečnou kombinací a významným zdrojem celé řady vitamínů a minerálních látek.
Trvanlivé mléko obsahuje vitamíny skupiny B. Plnotučné mléko je také zdrojem vitamínu A a K. Ty jsou rozpustné v tucích, proto je ve významném množství nenajdeme v mléce polotučném a odstředěném. Z minerálních látek kromě vápníku najdeme v mléce také fosfor, jód, draslík a zinek. Mléko a mléčné výrobky jsou proto atraktivním zdrojem bílkovin pro sportovce s řadou nutričních benefitů. UHT záhřev nemá významný vliv na složení mléka ve vztahu k nutričnímu složení.
Polotučné mléko: Vápník: 120 mg / 100 ml (15 % RHP), Vitamín B2: 0,15 mg / 100 ml (11 % RHP), Vitamín B12: 3,45 µg / 100 ml (139 % RHP), Vitamín B7: 8 µg / 100 ml (16 % RHP).
Plnotučné mléko: Vápník: 120 mg / 100 ml (15 % RHP), Vitamín A: 0,1 mg / 100 ml (14 % RHP), Vitamín B2: 0,15 mg / 100 ml (11 % RHP), Vitamín B12: 3,45 µg / 100 ml (139 % RHP), Vitamín B7: 8 µg / 100 ml (16 % RHP)
Ředí se při výrobě trvanlivé mléko?
Do trvanlivého mléka se žádná voda nesmí přidávat. Syrové mléko z farem je kontrolováno hned před přijetím do mlékárny. Požadovaný obsah tuku u různých druhů mlék je zajištěn standardizací. Odstředěné mléko se vyrábí odstředěním smetany z mléka, polotučné mléko a plnotučné mléko se standardizuje smícháním mléka z farem s mlékem odstředěným.
Co je aseptická plnící linka?
Asepticky plnící linky jsou plně automatizovaná zařízení k plnění UHT výrobků ve sterilním prostředí do sterilních obalů. Spolu s UHT záhřevem zajistí zdravotní nezávadnost výrobků s benefitem dlouhodobé trvanlivosti.