Často kladené dotazy

Co je to UHT ošetření mléka? 

UHT je tepelné ošetření produktu na vysokou teplotu, při kterém se zajistí dlouhodobá trvanlivost mléka. Při tomto procesu se mléko na několik sekund zahřeje na vysokou teplotu a následně se během pár vteřin ochladí. Trvanlivost je podmíněna následným plněním do obalu za aseptických podmínek. Asepticky plnící linky jsou plně automatizované a zajišťují naplnění výrobků do sterilního obalu a ve sterilním prostředí bez použití jakýchkoliv konzervantů.

Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým mlékem?

Čerstvým mlékem můžeme nazvat výrobek ošetřený teplotou nižší než 125 °C. Trvanlivé mléko je zahřáté na vysokou teplotu UHT (kolem 140°C). Oba typy tepelného ošetření zaručují pro konzumenta dostatečnou zdravotní bezpečnost, přičemž mléko čerstvé vydrží několik dní a musí být skladováno v lednici na rozdíl od mléka trvanlivého, které má trvanlivost v řádech měsíců a lze ho skladovat při pokojové teplotě. 

Obsahuje mléko lepek?

Mléko lepek neobsahuje, proto je vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Plánujete vyrábět bezlaktózové výrobky? 

V současné době výrobu bezlaktózových výrobků neplánujeme. 

Odkud nakupujete syrové mléko? 

Odebíráme mléko pouze z ověřených českých farem. 

Proč pít mléko?

Mléko můžeme z hlediska nutričního složení označit za komplexní potravinu. Obsahuje celou řadu důležitých živin. Kromě vápníku a dalších minerálů poskytuje mléko tělu všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy a tuky včetně vitamínů. Bílkoviny přispívají k růstu svalové hmoty či k udržení normálního stavu kostí. V současné době díky mléku s vitamínem D od Tatry můžete vypitím minimálně 100 ml tohoto mléka přispět k normální funkci vašeho imunitního systému. 

Obsahuje trvanlivé mléko konzervanty?

Trvanlivé mléko neobsahuje žádné konzervační látky. Jeho trvanlivost je zajištěna vysokotepelným ošetřením a následným aseptickým (sterilním) plněním.

Obsahuje trvanlivé mléko vitamíny a minerály? 

Mléko a mléčné výrobky jsou jedinečnou kombinací a významným zdrojem celé řady vitamínů a minerálních látek.

Trvanlivé mléko obsahuje vitamíny skupiny B. Plnotučné mléko je také zdrojem vitamínu A a K. Ty jsou rozpustné v tucích, proto je ve významném množství nenajdeme v mléce polotučném a odstředěném. Z minerálních látek kromě vápníku najdeme v mléce také fosfor, jód, draslík a zinek. Mléko a mléčné výrobky jsou proto atraktivním zdrojem bílkovin pro sportovce s řadou nutričních benefitů. UHT záhřev nemá významný vliv na složení mléka ve vztahu k nutričnímu složení.

Polotučné mléko: Vápník: 120 mg / 100 ml (15 % RHP), Vitamín B2: 0,15 mg / 100 ml (11 % RHP), Vitamín B12: 3,45 µg / 100 ml (139 % RHP), Vitamín B7: 8 µg / 100 ml (16 % RHP).

Plnotučné mléko: Vápník: 120 mg / 100 ml (15 % RHP), Vitamín A: 0,1 mg / 100 ml (14 % RHP), Vitamín B2: 0,15 mg / 100 ml (11 % RHP), Vitamín B12: 3,45 µg / 100 ml (139 % RHP), Vitamín B7: 8 µg / 100 ml (16 % RHP)

Ředí se při výrobě trvanlivé mléko? 

Do trvanlivého mléka se žádná voda nesmí přidávat. Syrové mléko z farem je kontrolováno hned před přijetím do mlékárny. Požadovaný obsah tuku u různých druhů mlék je zajištěn standardizací. Odstředěné mléko se vyrábí odstředěním smetany z mléka, polotučné mléko a plnotučné mléko se standardizuje smícháním mléka z farem s mlékem odstředěným. 

Co je aseptická plnící linka? 

Asepticky plnící linky jsou plně automatizovaná zařízení k plnění UHT výrobků ve sterilním prostředí do sterilních obalů. Spolu s UHT záhřevem zajistí zdravotní nezávadnost výrobků s benefitem dlouhodobé trvanlivosti.

Tato webová stránka používá cookies

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby. Poučení o zpracování osobních údajů.

Funkční

Nutné cookies pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.

Analytické

Statistické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.

Marketingové

Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.