- 1 celé kuře
- 500 ml mléka
- sůl, pepř
- sladká paprika (může být uzená)
- snítka tymiánu
- kůra z 1/2 citronu
- 4 svitky skořice
- 4 hřebíčky
- 4 kuličky nového koření
- 4 stroužky česneku
- máslo, olej
Kuře pečené v mléce
Ingredience
Postup
Jaký slaný recept by se pro mlékárny hodil víc, než právě tahle dobrota? A proč byste měli kuře před pečením podlít mlékem? Jednak je to pořád trošku neobvyklé a pak to masu dodá skvělou jemnost a šťavnatost. Opravdu! Já do mléka navíc přidala nějaké to koření a ladilo to perfektně.
- V litinovém hrnci rozehřejte máslo s kapkou oleje tak, aby bylo pokryté celé dno.
- Kuře omyjte, osušte a ze všech tran dostatečně osolte. Potom ho ještě opepřete a posypte sladkou paprikou.
- V rozehřátém hrnci kuře se všech stran opečte a nakonec ho nechte prsy nahoru.
- Hrnec odstavte a pod kuře nalijte mléko.
- Do mléka přihoďte tymián, všechno koření, rozbité stroužky česneku a citronovou kůru.
- Přiklopte hrnec a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C.
- Kuře pečte asi 1,5 hodiny.
TIP: Skvěle chutná, když kuře natrháte vidličkou a podáváte ho s rýží. Tu můžete osmahnout na másle spolu s cibulkou.