Ingredience
- 500 ml mléka Tatra
- 50 g dětské krupičky
- trochu másla
- špetka soli
Ozdoba:
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 lžička skořice
- namleté ořechy dle chuti
Karamelová omáčka:
- 20 g másla
- 60 g cukru krupice
- smetana ke šlehání
Postup
- Do části mléka nasypte krupičku a nechte ji chvíli odstát, aby lehce nabobtnala.
- Poté ji spolu se zbytkem mléka přelijte do hrnce.
- Přisypte špetku soli a promíchejte.
- Na středním plameni pozvolna vařte a míchejte do zhoustnutí. Po odstavení z plotny vmíchejte trošku másla.
- Podávejte s orestovaným ovocem, karamelovou omáčkou a namletými ořechy.
Na ozdobu:
- Ovoce očistěte, nakrájejte na kostičky, přesypte do rendlíku a krátce orestujte. Podlijte lžící vody, přidejte skořici a pozvolna prohřejte na středním plameni, dokud nebude ovoce na skus.
- Dejte stranou a připravte si karamelovou omáčku.
- Na celokovovou pánev dejte máslo. Jakmile se rozpustí, ihned přisypte cukr krupici, plotýnku dejte naplno a míchejte.
- Cukr se také rozpustí, směs se spojí a bude mít karamelovou barvu. V tu chvíli ihned odstavte.
- Vmíchejte trochu smetany ke šlehání na zjemnění.
TIP: Suroviny na omáčku musí být pokojové teploty.