Recepty Květáková polévka

Květáková polévka

Ingredience

  •  1 květák
  •  1/2 pórku
  •  1 cibule
  •  1 stroužek česneku
  •  1,5 l zeleninového vývaru
  •  90 ml plnotučného mléka Tatra
  • Tatra máslo tradiční
  • čerstvá a sušená bazalka
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • chlebové krutony na ozdobu

Postup

  1.  Nejprve si upečte květák v troubě.
  2. Plech vyložte pečicím papírem, zaskládejte květákem rozebraným na růžičky a zalijte trochou rozpuštěného másla. 
  3. Promíchejte, aby se všechny růžičky krásně obalily. Dochuťte solí, pepřem, sušenou bazalkou a znovu promíchejte. 
  4. Pečte v troubě dozlatova a doměkka asi 25 minut na 180 °C. 
  5. Chvíli před koncem pečení si nakrájejte cibuli a pórek najemno. Přesypte do většího hrnce, přidejte trochu másla a restujte lehce dozlatova.
  6. Přisypte opečený květák, prolisovaný česnek a jen krátce prohřejte.
  7. Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut, dokud se chutě neprolnou. Chvíli před koncem můžete přidat pár lístků nakrájené čerstvé bazalky. 
  8. Jakmile je hotovo, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a vraťte zpět na plotnu, jen na velmi mírný plamen.
  9. Přisypte trochu nastrouhaného muškátového oříšku, zjemněte mlékem, případně dokořeňte. Polévku prohřejte, promíchejte a poté můžete podávat.

 

TIP: Na ozdobu můžete použít lístky čerstvé bazalky a chlebové krutony.