Ingredience
- 1 květák
- 1/2 pórku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 90 ml plnotučného mléka Tatra
- Tatra máslo tradiční
- čerstvá a sušená bazalka
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- chlebové krutony na ozdobu
Postup
- Nejprve si upečte květák v troubě.
- Plech vyložte pečicím papírem, zaskládejte květákem rozebraným na růžičky a zalijte trochou rozpuštěného másla.
- Promíchejte, aby se všechny růžičky krásně obalily. Dochuťte solí, pepřem, sušenou bazalkou a znovu promíchejte.
- Pečte v troubě dozlatova a doměkka asi 25 minut na 180 °C.
- Chvíli před koncem pečení si nakrájejte cibuli a pórek najemno. Přesypte do většího hrnce, přidejte trochu másla a restujte lehce dozlatova.
- Přisypte opečený květák, prolisovaný česnek a jen krátce prohřejte.
- Zalijte vývarem a vařte asi 15 minut, dokud se chutě neprolnou. Chvíli před koncem můžete přidat pár lístků nakrájené čerstvé bazalky.
- Jakmile je hotovo, rozmixujte dohladka tyčovým mixérem a vraťte zpět na plotnu, jen na velmi mírný plamen.
- Přisypte trochu nastrouhaného muškátového oříšku, zjemněte mlékem, případně dokořeňte. Polévku prohřejte, promíchejte a poté můžete podávat.
TIP: Na ozdobu můžete použít lístky čerstvé bazalky a chlebové krutony.